Thesis nakijkservice: Wanneer gebruik je wel en niet een komma?

Wanneer gebruik je wel en niet een komma?

Ben jij druk bezig met het uitwerken van je thesis? De kans is groot dat je onderwijsinstelling bepaalde eisen heeft gesteld op het gebied van taal en spelling. Veelal wordt een maximumaantal fouten ingesteld waar je niet boven mag zitten. Doe je dit wel? Dan wordt je thesis waarschijnlijk afgekeurd. Veel studenten hebben niet alleen moeite met de schrijfwijze van woorden, maar ook met de interpunctie. Met name het plaatsen van komma’s gaat niet iedereen even goed af. Wanneer gebruik je nu wel en niet een komma in een zin? Thesis nakijkservice geeft je in onderstaande tekst antwoord.writing rules

Vaste regels
Veel mensen denken dat er voor het gebruik van komma’s vaste regels zijn. Dit is echter helemaal niet het geval. Of er een komma gebruikt moet worden in een zin, hangt altijd af van het zinsverband. Om het plaatsen van een komma wat makkelijker te maken, zijn er wel bepaalde uitgangspunten, maar ‘vaste’ regels zijn er dus niet.

Pauze
Twijfel je of er een komma in je zin moet? Lees de zin dan eens hardop voor. Wanneer je een duidelijke pauze hoort, moet er een komma geplaatst worden. Weet je het nog niet helemaal zeker? Luister dan eens goed naar de toonhoogte. Deze verandert vaak na het rustmoment.

Persoonsvormen
Sommige mensen schrijven ellendig lange zinnen zonder ook maar gebruik te maken van een komma. Dit leest vaak niet lekker. Hoe langer de zin is, hoe groter de kans dat er een komma geplaatst moet worden. Dit is onder meer het geval wanneer er twee persoonsvormen achter elkaar staan. Hier hoort over het algemeen een komma tussen.

Voegwoorden
Om het lezen van zinnen wat makkelijker te maken, wordt er ook tussen voegwoorden vaak een komma geplaatst. Dit is bijvoorbeeld het geval bij woorden als hoewel, omdat, zodat, opdat, indien, maar, aangezien en terwijl. De komma wordt in deze gevallen voor het betreffende voegwoord geplaatst. Uitzondering op de regel is het voegwoord ‘dat’. Hier wordt geen komma voor geplaatst.

Thesis nakijkservice
Ben je niet zeker van je zaak en denk je dat je teveel fouten hebt in je huidige thesis? Maak dan gebruik van de thesis nakijkservice. Hierdoor worden alle spel- en grammaticafouten uit je thesis gehaald en loop jij niet het risico dat je thesis op deze grond wordt afgekeurd.